Deň colníkov v Humennom

16.09.2009 Humenné

Colný úrad Prešov, ktorého územný obvod tvoria okresy Prešov, Bardejov, Humenné, Kežmarok, Medzilaborce, Poprad, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník a Vranov nad Topľou oslavoval Národný deň colníkov tento rok v Humennom.
Keďže územná pôsobnosť CÚ Prešov je jedna z najrozsiahlejších, prešovskí colníci sa rozhodli vyjsť v ústrety širokej verejnosti tým, že za ňou vycestovali. Po minuloročnej veľkolepej prezentácii, ktorá sa uskutočnila v Prešove, sa tak s činnosťou colníkov mala možnosť oboznámiť aj široká verejnosť v Humennom.

Národný deň colníkov je spojený s menom sv. Matúša, ktorý je považovaný za patróna colníkov na celom svete a na Slovensku sa oslavuje už ôsmy rok.
Podujatie zamerané na prezentáciu činnosti colnej správy (CS) slávnostne otvorila Čestná jednotka colnej správy, ktorá preprezentuje CS pri špeciálnych príležitostiach a svojou prítomnosťou im dodáva slávnostný vojenský charakter. Po krátkych príhovoroch nasledovala akčná ukážka činnosti colníkov, pri ktorej sa predstavil aj nepostrádateľný štvornohý pomocník colníkov menom BARÓN. Čuch tohto špeciálne vycvičeného psa, ktorého hlavnou „náplňou práce“ je vyhľadávanie tabakových výrobkov ani tentoraz nesklamal a tak prítomné deti mali možnosť na vlastné oči vidieť odhalenie skrytého úkrytu cigariet. Po tejto akčnej ukážke už nasledoval kultúrny program v podaní prešovského divadla malých javiskových foriem ETUDY. Rozšantené deti si mali zároveň možnosť zmerať sily v rôznych súťažiach zručnosti, ktoré si pre nich pripravili colníci, pričom ani jedno z nich neminula sladká odmena.

Colný úrad Prešov však nezabudol ani na žiakov základných škôl v Humennom, pre ktorých ešte v auguste vyhlásil literárnu súťaž. Zámerom tejto súťaže bolo podnietiť žiakov, aby v krátkych literárnych útvaroch vyjadrili, čo vedia o profesii colníkov, ako vnímajú svet s hranicami a bez nich, prípadne aké sú ich skúsenosti zo stretnutí s colníkmi pri cestách do zahraničia. Napriek tomu, že na túto kreatívnu činnosť mali žiaci k dispozícii len zopár dní, neváhali sa do nej zapojiť a tak ceny za najlepšie literárne práce si prevzali z rúk námestníka CÚ Prešov
12 ročná Zuzka Kalaninová, 12 ročný Ján Brezina a 15 ročný Pavol Sivák. Zo všetkých súťažiacich sa najväčšími vedomosťami o práci colníkov blysol Janko Brezina, ktorý vo svojej poézii nezabudol okrem colníkov, skenera, či psa spomenúť aj EÚ :
„ Ona je bystrá múdra pani, čo zväčšila nám ihrisko.
Odstránenými hranicami, sme si mnohí tak blízko.
EÚ je značka kvality, však poznáme ju ja i Ty.
Kto nechce pod jej logom žiť, hranice musí prekrížiť. “

Okrem už vyššie spomenutých prezentácií, sa účastníci podujatia mali možnosť oboznámiť aj s technikou, pomôckami, zbraňami a ďalšími názornými ukážkami činnosti colníkov (ukážka odoberania vzoriek minerálnych olejov používaných ako palivo; ukážka funkcie mobilného skenovacieho zariadenia, ktoré umožňuje odhaľovanie skrytých úkrytov v dopravných prostriedkoch; ukážka funkcie radiačnej techniky či ukážka preverovania pravosti kontrolných známok, ktorými sú označované spotrebiteľské balenia liehu a cigariet). V prezentačných stánkoch postavených len na túto príležitosť, prebiehala nielen výstava zachyteného pašovaného tovaru, ktorý je predmetom Dohovoru CITES (jedná sa o Dohovor o obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín, ktorý prispieva k ochrane pred ich úplným vyhubením vplyvom bezohľadného získavania pre obchodné účely) ale zároveň tam bolo okrem informačných brožúr o CÚ Prešov zabezpečené aj nepretržité podávanie informácií o colných a daňových predpisoch.

Cieľom celej akcie bolo priblížiť verejnosti colnú a daňovú problematiku jednoduchou a atraktívnou formou. Činnosť colnej správy je v súčasnosti zameraná predovšetkým na správu spotrebných daní, správu nepriamych daní pri dovoze tovaru, na ochranu zdravia občanov (zabraňovaním dovozu nebezpečných a zdraviu škodlivých výrobkov), ochranu bezpečnosti občanov (kontrolou rádioaktívnych materiálov, zbraní, výbušnín), boj proti nelegálnej činnosti v prostredí medzinárodného obchodu (bojom proti praniu špinavých peňazí, drogám, pašovaniu tovaru), boj proti terorizmu, ochranu životného prostredia (odhaľovaním nelegálneho dovozu odpadov), ochranu ohrozených druhov rastlín a živočíchov CITES, ochranu kultúrnych pamiatok (zabraňovaním ich nelegálnemu vývozu), ochranu práv duševného vlastníctva (odhaľovaním nelegálneho dovozu falzifikátov liekov, odevov, obuvi a iných tovarov) a na množstvo ďalších povinností, ktoré colníkom vyplývajú z právnych predpisov a medzinárodných dohôd.
mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región